De procestechniek is een verzamelnaam voor bedrijven die werkzaam zijn op het gebied van de chemie, het milieu (recycling), de voedings- en genotmiddelenindustrie, de auto-industrie of de papier, rubber-, staal, hout- en kunststofverwerking. In deze sectoren ben je betrokken bij het omvormen en verwerken van natuurlijke grondstoffen tot eindproducten. Zo kun je denken aan de productie van medicijnen, autobanden, verf, maar ook aan bier, frisdranken en chips. De productieprocessen die aan deze producten vooraf gaan zijn vaak mechanisch van aard. Veel van de processen verlopen automatisch en worden vanuit een regelkamer bestuurd. Maar er is ook apparatuur die door operators continu bewaakt wordt. Om al deze processen te stroomlijnen is er een belangrijke rol weggelegd voor de Operator productietechniek.
Voor wie is deze opleiding?
Voor iedereen met een vmbo bbl vooropleiding, werkervaring of diploma assistent Operator productietechniek. Op basis van eerder verworven en aantoonbare competenties kunnen vrijstelling binnen het programma worden verkregen. De operator productietechniek kan na aanvullende opleiding en bij bewezen competities doorstromen naar de opleiding allround operator productietechniek (niveau 3).
Wat is de inhoud van deze opleiding?
Als Operator productietechniek werk je met geavanceerde, meestal automatisch werkende apparaten. Je bent verantwoordelijk voor het bedienen, regelen en bewaken van apparaten, installaties of deelprocessen in een fabrieksomgeving. Tijdens het productieproces bewaak je tegelijkertijd de kwaliteit van productie. Je zorgt dat alle eindproducten aan de voorgeschreven standaarden voldoen. Als er iets misgaat grijpt de operator in. Je leert kritisch te kijken naar eigen functioneren om zo verspilling en variaties in het productieproces terug te dringen. Continu verbeteren is het kernbegrip dat tijdens je gehele opleiding terug zal komen. Je werkt volgens strikte arbeids- en milieuvoorschriften. Ook beheers je als operator alle onderhoud- en reinigingswerkzaamheden die betrekking hebben op de apparaten en installaties. Al deze taken vragen om veel verantwoordelijkheid, want zonder operators komt er van productie niets terecht. Belangrijke kerncompetities en -taken zijn o.a.:
- Bewaken van het procesverloop
- Bedienen en onderhouden van apparatuur
- Verantwoord ingrijpen ( leren inschatten om problemen al dan niet zelf op te lossen)
- Uitvoeren van kwaliteitscontroles aan product en proces
- Veilig en milieubewust werken
- Productieproces voorbereiden en afronden
Organisatie
OKE4U staat bekend om haar flexibele en kwalitatieve vormen van onderwijs. Daarom zijn er allerlei maatwerkvormen mogelijk. De maatwerkopleidingen zijn in alle vormen en maten mogelijk. Bij ons op locatie: (het adres is Bedrijventerrein C-Mill, Jan Campertstraat 5 te Heerlen (melden bij de receptie)), maar ook op een eigen of andere locatie behoort tot de mogelijkheden, net als een andere indeling, tijdsbesteding of lesvorm.
Inschrijving
Aanmelding is mogelijk op onze website (www.oke4u.nl) of via een email naar info@oke4u.nl. Bellen mag ook: 06-21981508.
Duur en kosten
Tijdsduur: 1 tot 2 jaar.
Niveau: mbo niveau 2
Kosten: Prijs op aanvraag*
*Subsidieregeling Praktijkleren is van toepassing per 1 januari 2014
Mogelijk vervolg op deze opleiding
Heeft u interesse, maar is dit niet de opleiding die u zoekt? Bekijk onze andere mogelijkheden op www.oke4u.nl. Heeft u vragen of opmerkingen? Aarzel dan niet en neem contact met ons op via info@oke4u.nl. Bellen mag ook: 06-21981508.