Verkoopspecialist

Verkopen is een vak apart. Er komen veel factoren bij kijken, waaronder inrichting van de winkel, etalage, e-commerce en het assortiment. Ondanks alle inspanningen verloopt de verkoop nog steeds stroef en werpt de vraag zich op hoe dit toch kan. In dergelijke gevallen is er een sleutelrol weggelegd voor goed opgeleid en getraind verkooppersoneel. De kans op verkoop in winkels hangt nl in grote mate af in hoeverre de verkoper in gesprek komt met de klant. Overvloedige informatie, een te ruime keuze en een clichématige benadering hebben de klant als het ware getraind in het ontwijken van de verkoper. Het gevolg is bekend; geen gesprek, geen invloed, geen omzet! Binnen de opleiding verkoopspecialist wordt veel aandacht besteed aan het trainen van deze essentiële verkoopvaardigheden. Een goede beheersing van verkoopvaardigheden betekent immers meer en betere gesprekken en dus ook meer verkoopkansen.

Voor wie is deze opleiding?
Iedereen met een vooropleiding op niveau 2, havo, mbo of vmbo. Op basis van eerder verworven en aantoonbare competenties kunnen vrijstellingen binnen het programma worden verkregen. De verkoper kan na aanvullende opleiding en bij bewezen competenties binnen de sector verkoop doorstromen naar de functie van ondernemer detailhandel of manager (handel niveau 4).

Wat is de inhoud van deze opleiding?
De verkoopspecialist is de expert bij uitstek op verkoopgebied. Hij heeft een zeer ruime kennis over het assortiment, presenteert de producten aantrekkelijk en weet als geen ander de klant te adviseren. Vanuit zijn expertise over gebruiksmogelijkheden en –voorschriften van het assortiment begeleidt hij verkopers bij het voeren van verkoopgesprekken en het presenteren van artikelen. Naast deze werkzaamheden coördineert hij het proces van de ontvangst en opslag van goederen en zorgt hij voor correcte afhandelingen van verkooptransacties. Daarbij ondersteund hij collega’s. vanuit een professionele en commerciële instelling verleent de verkoopspecialist bij alle werkzaamheden service aan klanten en bekijkt hij continu de mogelijkheden om de verkoop en het dienstpakket voor de klant te verbeteren. De verkoopspecialist moet verantwoordelijkheid nemen en keuzes maken. Hij neemt eigen initiatieven om verkoop te optimaliseren en moet inschatten welke werkzaamheden voorrang krijgen en welke uitgesteld kunnen worden. De verkoopspecialist werkt in de meeste gevallen onder de verantwoordelijkheid van een filiaalmanager. De belangrijke kerncompetities en -taken zijn o.a.:

  • Mondelingen communicatie
  • Klantgerichtheid
  • Resultaatgericht handelen
  • Begeleiden/sturen
  • Optimaliseren
  • Ontvangen en verwerken van goederen
  • Verkopen en verlenen van service
  • Afhandelen van verkooptransacties
  • Optimaliseren van verkoop en assortiment door verbetervoorstellen.

Organisatie
OKE4U staat bekend om haar flexibele en kwalitatieve vormen van onderwijs. Daarom zijn er allerlei maatwerkvormen mogelijk. De maatwerkopleidingen zijn in alle vormen en maten mogelijk. Bij ons op locatie: (het adres is Bedrijventerrein C-Mill, Jan Campertstraat 5 te Heerlen (melden bij de receptie)), maar ook op een eigen of andere locatie behoort tot de mogelijkheden, net als een andere indeling, tijdsbesteding of lesvorm.

Inschrijving
Aanmelding is mogelijk op onze website (www.oke4u.nl) of via een email naar info@oke4u.nl. Bellen mag ook: 06-21981508.

Duur en kosten
Tijdsduur: 1 tot 1,5 jaar
Niveau: mbo niveau 3
Kosten: Prijs op aanvraag*

*Subsidieregeling Praktijkleren is van toepassing per 1 januari 2014

Mogelijk vervolg op deze opleiding
Heeft u interesse, maar is dit niet de opleiding die u zoekt? Bekijk onze andere mogelijkheden op www.oke4u.nl. Heeft u vragen of opmerkingen? Aarzel dan niet en neem contact met ons op via info@oke4u.nl. Bellen mag ook: 06-21981508.